Stiri si informatii verificate! Citeste www.TimpulRomaniei.ro - doar ceea ce conteaza.
Predeal
Statiunea Predeal

Istoric Predeal

Urmele istorice ale statiunii Predeal sunt pe cat de sporadice, pe atat de indepartate ca timp. Ca a existat aici o straveche asezare preistorica nu poate fi negat, desi s-au facut mai putine lucrari arheologice decat in alte zone istorice. Putinele sapaturi au confirmat la sfarsitul veacului trecut existenta, in zona Predealului, a unui deposit de bronz datand din neolitic(1200-800 i.H.), compus din coliere masive, o sabie frumos mestesugita si un topor cu tortita si gura imbucatoare.

Absenta urmelor de arheologie romana presupune ca legiunile romane, speriate de defileul Posada, au ocolit zona, preferand Valea Teleajenului si pasul de la Tabla Butii, in trecerea lor spre Transilvania. Se mentioneaza faptul ca pe aici, prin pulberea drumului care serpuieste printer muntii Bucegi, ostenii lui Mihai Viteazul au batut trapul pe la anul 1600, poposind in zona Predeal, in glorioasa lor trecere spre Transilvania, pentru a infaptui nazuinta de veacuri a poporului roman - unirea celor trei provincii romanesti: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova.

Numele asezarii a starnit interes pentru mai multi exegeti, majoritatea ramanand la concluzia ca este o denumire latina, traducand termenul latin "Pre Deal" prin "mai sus decat dealul", "in fata dealului" sau "mosie dependente".

Putem sublinia trei momente importante in evolutia localitatii:

•1912, anul cand se semneaza actul de nastere a comunei Predeal

•1935, anul in care Predealul este ridicat la rangul de oras

•1992, anul cand se aproba organizarea orasului ca statiune climaterica (HGR 226/05.05.1992).


Istoria schiului predelean

Cand vorbesti despre schiul romanesc, gandul te duce neaparat la statiunea Predeal. Pe harta sportiva a Romaniei, Predealul se inscrie cu date si fapte in schi pe masura cotelor reliefului sau, adica la inaltime pentru schiul romanesc. Statiunea constituie un leagan si promoter al acestui sport.

Schiul a avut, de-a lungul timpului si are, mai cu seama in zilele noastre, o influenta pozitiva asupra dezvoltarii statiunii; schiorii predeleni de azi sunt mostenitorii unei frumoase traditii ce dureaza de decenii. Primele vesti privind aparitia schiului in zona Predealului confirma ca in 1880 exista la Brasov o societate pentru schiorii din zona.

Arealul muntos din imprejurimi este tinta multora dintre acesti schiori.

Practicarea schiului sub diferite forme pe raza orasului-statiune Predeal, are o vechime mai mare de 120 ani

AnEveniment
1892 un grup de schiori condusi de Carol Ganzert parcurg Clabucetul
1900 practicarea schiului in Predeal se dezvolta din doua directii - dinspre Brasov, de unde sasii si secuii vin la Predeal pentru a schia pe Clabucet si Poiana Secuilor; si dinspre Bucuresti, de unde protipendada capitalei, ce frecventa statiunile din Elvetia vine la Predeal pentru a schia.
1903 are loc un concurs de schi la cabana Susai
1905 concurs de schi la "Piatra Mare"
1916 "schiul" atestat ca mijloc utilitar in desfasurarea unor aplicatii de lupta catre unitatile de vanatori de munte
1920 se desfasoara primul curs de invatare organizata a schiului
1924 se trece la organizarea la nivel national a schiului si se constituie "Comisia Centrala de Schi", care sustine practicarea schiului si de catre femei (FRSB de astazi);
- Afilierea FRSB la Federatia Internationala de Schi; din acest moment Romania este prezenta la toate competitiile de anvergura din Europa
1926 ia fiinta "Clubul Sportiv Predeal" in cadrul caruia se actioneaza in directia instruirii copiilor si tineretului
1929 are loc primul CAMPIONAT INTERUNIVERSITAR,
- schiul militar aplicativ este foarte bine reprezentat (Comandantul Regimului 4 Vanatori de Munte, Colonelul Grigoriu este si primarul orasului Predeal)
1931 in anii urmatori (1931-1934) la Predeal se desfasoara toate campionatele nationale si finalele militare ale schiului aplicativ
- se desfasoara un mare concurs de fond si mare fond, pe traseul Diham - Trei Brazi - Poiana Secuilor - Cioplea
1933 se dezvolta baza materiala a schiului, se deschid noi partii si se inaugureaza trambulina de la Cioplea;
- Academia Nationala pentru Educatie Fizica si Sport din Bucuresti organizeaza la Predeal primele cursuri de formare a instructorilor de schi
1934 ia fiinta Asociatia Sportiva "Amicii Predealului". Aceasta asociatie a jucat un rol important in impulsionarea schiului pe Valea Prahovei. Avea organizat un birou de informatii in gara Predeal, oferind amatorilor de schi date despre starea drumurilor, patiilor si a zapezii, echipament de schi (era dotat cu 300 de perechi de schiuri si bocanci). A sprijinit organizarea anuala a scolii de schi si a instalat pe Cioplea primul teleschi din tara.
- in perioada interbelica, Familia regala era prezenta la schi pe partiile din Predeal, contribuind cu trofee si sume de bani la organizarea diferitelor competitii.
1935 echipa militara de patrula din care face parte si Gheorghe Zapada din Predeal, condusa de Colonelul Grigoriu, participa la un mare concurs militar in tara vecina, Iugoslavia.
1939 la Diham are loc cursul pentru unificarea metodei de predare a schiului. Absolventii scolii obtin calificarea de Instructor de schi
1942 la Predeal in conditiile grele ale celui de-al doilea razboi mondial are loc totusi campionatul national la care se vor remarca fratii Zapada (Gheorghe Zapada acum in varsta de aproape 90 de ani). El va fi primul antrenor de schi al clubului "Dinamo" Brasov.
1965 se desfasoara pe partia "Subteleferic" un concurs international de schi alpin la care participa: Leo Lacroix, Michel Arpin, Pierre Stamos, Cornel Tabaras, Ghon Kurt, Gheorghe Balan, Dan Cristea, Dorin Munteanu, Virgil Brenci, Gheorghe Vulpe.
1968 pe partia MTR se desfasoara un concurs universitar international la care participa si Jean Pierre Auger din echipa I-a Frantei.
1974 concurs international de slalom special de juniori - Ioan Cavas il invinge pe viitorul campion mondial de juniori Peter Popangelov.
1987 se desfasoara SPARTACHIADA MILITARA A ARMATELOR PRIETENE la care participa sportivii Ioan Fratila si Mihai Radulescu
2001 19 decembrie - se inaugureaza partia "Cocosul"
2002 07 decembrie - se inaugureaza prima instalatie de de producere a zapezii artificiale - initiator ing. Mihai Vestea, primarul orasului.
2003 pe partia Clabucet Sosire din Predeal se desfasoara "Cupa Balcanica" la slalom special, unde Bianca Narea este castigatoare.
2004 august incepe constructia noului teleferic modernizat cu 4 locuri Pomagalski - 5 metri pe secunda - 2000 de persoana pe ora.
2005 20-27 februarie a 47-a editie a CAMPIONATULUI MONDIAL MILITAR DE SCHI


Sursa: Monografia Predealului