Stiri si informatii verificate! Citeste www.TimpulRomaniei.ro - doar ceea ce conteaza.
Predeal
Statiunea Predeal

Trasee turistice Predeal

Bucurandu-se de o deosebita popularitate ca artera de circulatie la intalnirea drumurilor care duc in toate spatiile romanesti, Predealul, prin particularitatile sale geografice, climatice si estetice, si-a creat un potential turistic, favorizand vechile trasee turistice, carora li se adauga altele.

Inaltimea de peste 1000m, care i-a adus renumele de cea mai inalta asezare urbana din tara, este un avantaj, caci mediul climatic este favorizat de muntii inconjuratori, de padurile de rasinoase si de ozonizarea deosebita a aerului.

Atentie! Echipati-va corespunzator si luati-va toate masurile de precautie necesare, inclusiv lamuriri cu privire la trasee ori daca aveti alte nelamuriri la Centrul de Informare Turistica Predeal. Aceste informatii se pot schimba intre timp si pot contine erori! Site-ul www.predeal.nto.ro nu poate fi raspunzator pentru actiunile dvs. intreprinse in urma informatiilor prezentate aici.

Iata 12 trasee turistice, cu harta, pe care le puteti explora la Predeal:


1. Predeal - Cabana Trei Brazi - Cabana Poiana Secuilor - Timisu De Sus - Predeal (marcaj banda galbena)

- Harta
Marcaj Banda Galbena

Tinta acestui traseu este Cabana Trei Brazi situata la 1128 m altitudine, in muntii Predealului, sub varful Morarului, la 1194 m altitudine, excursia presupunand cam 5 ore de mers lejer.

Traseul porneste din fata Hotelului Orizont, urmand indicatorul cu banda galbena. Se taie mai multe serpentine pentru a se ajunge la Cabana Vanatorul. Se urmeaza soseaua de la poalele Muntelui Fitifoiu, ajungandu-se pe varful muntelui, de unde drumul coboara spre Valea Rasnoavei. Apoi soseaua urca pana la cabana Trei Brazi. Inainte de a strabate saua larga dintre muntii Fitifoiu si Moraru, se patrunde in poteca ce duce spre Varful Fitifoiu si se continua pana in Valea Rasnoavei, in pasul Rasnov, aproape de drumul spre Diham.

Cabana Trei Brazi, strajuita spre nord-vest de Varful Morarului se afla intr-o pozitie deosebit de atragatoare. De aici se zaresc in departare statiunea Paraul Rece si serpentinele drumului care coboara la cabana Cheia si la Rasnov.

Traseul nostru coboara spre frumoasa cabana din Poiana Secuilor, situata la 1070 m altitudine. La stanga, spre vale, este poteca ce duce la Cheile Rasnovului, prin valea Tocilita. Traseul marcat cu banda galbena merge prin Culmea Carbunarea catre Varful Postavarul. Traseul nostru urmeaza o poteca larga, marcata cu triunghi galben, si taie frecvent curbele drumului, schimband mereu directia de mers (marcata, de altfel). Se coboara pe langa complexul hotelier din Timisul de Sus pana in soseaua nationala Brasov - Predeal, avand la dreapta Cabana Timis. Cei 4 km pana la Predeal se parcurg pe sosea sau prin padure, urmarind indicatia marcajului cu triunghi galben.

 

2. Paraul Rece - Cabana Trei Brazi - Cheile Rasnovului - Dealul cu Mesteacan - Paraul Rece (marcaj cruce albastra) - Harta

O varianta pentru a ajunge la Cheile Rasnovului. Se strabat culmile domoale ale Muntilor Predealului spre Cabana Trei Brazi, apoi spre Poiana Secuilor, pornind de la casa de odihna de la Parau Rece. Drumul coboara in panta spre Paraul Mic (Pietrosul), apoi urca versantul vestic al muntelui Moraru.

De la Cabana Trei Brazi spre nord-est, pana la Poiana Secuilor, traseul merge drept, dar aici isi schimba brusc directia spre nord-vest, pornind din spatele cabanei spre versantul stang al vailor Tocilita Mare si Tocilita Mica, care la un moment dat se unesc. Drumul continula pe versantul vestic al Muchiei Oii. Coborand, valea se largeste oferind o panorama care are ca reper Muntele Postavarul. Se raverseaza Valea Tocilita, se coboara apoi pe drumul forestier de pe Valea Cheii si se urca spre Spinarea Calului, la est. Pe partea dreapta a apei drumul coteste pe dreapta, pentru a traversa Paraul Cheii prin valea care se ingusteaza brusc. Se ajunge astfel la Cheile Rasnovului, ce atrag prin salbaticia si pitorescul lor.

Pentru intoarcerea din Cheile Rasnovului se foloseste acelasi drum pe soseaua forestiera, apoi poteca de pe Valea Tocilitei, cca. 300 m, pentru ca apoi sa se urmeze treseul pe coama ingusta pe sub varful Dealul cu Mesteacan, 1025 m, de unde se coboara in spatiul de basm al unei poieni din care se zareste versantul nordic al Muchiei Cheii.

Traseul continua spre sud-est, pe sub Culmea Morarului, traverseaza o poiana larga si intra in padurea de molid si fag. Se coboara domol spre Cabana Secuilor de unde se poate cobora spre Cheile Rasnovului. Drumul nostru continua sa urce pana la cabana Trei Brazi, la altitudinea de 1128 m, pentru ca apoi, spre Parau Rece, sa coboare peste Muntele Morarul pana la Paraul Pietrosu. De aici urca din nou un povarnis, amenajat ca partie de schi, pentru a ajunge, in sfarsit, in statiune.

Vezi lista hotelurilor si pensiunilor din Predeal

3. Predeal - Cabana Trei Brazi - Cabana poiana Secuilor - Spinarea Calului - Poiana Trei Fetite - Cabana Cristianul Mare (marcaj banda galbena) - Harta

Un traseu de cca. 5 ore, cu satisfactii peisagistice deosebite, ce traverseaza mai intai culmile domoale ale Muntilor sau Clabucetelor Predealului, pentru a urca apoi abrupt, taind Muchea Cheii spre a ajunge la Cabana Cristianul Mare.

Vechiul traseu spre Cabana Trei Brazi pornea din gara Predeal, urca prin parc, apoi pe strazile Vulturului si Ceahlau pana la padure, de unde lua drumul spre Trei Brazi. Azi se foloseste alt traseu, pornind de la Hotelul Orizont pe soseaua asfaltata pana la Cabana Vanatorul, taind serpentinele pana la Cabana Trei Brazi. De aici spre nord-est, spre Cabana Poiana Secuilor accesul se face pe o poteca sau pe drumul care strabate poiana din preajma.

Aici este un punct de rascruce a mai multor trasee turistice: la est spre Cabana Timis, la vest spre Cheile Rasnovului, pe valea Tocilitei, iar spre nord-est duce traseul propus de noi. Se merge in lungul poienii, apoi cca 3 km prin padure, urcand culmea Muntelui Carbunarea, care desparte bazinul Timisului de cel al Vaii Cheii si a carui altitudine depaseste 1000 m. Se intersecteaza la un moment dat, intr-o sa, cu o poteca marcata cu triunghi rosu, care vine de la halta Timisu de Sus.

De aici traseul este mai dificil, greu iarna. Se merge spre nord, pe Spinarea Calului, un contrafort sudic al Masivului Postavarul, desprins din Muchea Cheii. In poiana de la cota 1211 se pot observa cu usurinta formele abrupte si calcaroase ale Postavarului si o ampla panorama deschisa spre sud. Din cauza grohotisurilor, urcusul este mai dificil. Paraul Valea Lunga se traverseaza oblic si dupa mai multe traversari se ajunge la muchia scurta a Cheii. Acum drumul este mai domol, pana la Poiana Trei Fetite, de unde se zaresc panoramic muntii Piatra Mare, Garbova si chiar Bucegii. O poteca nemarcata urca spre varful Postavarul.

Traseul nostru nu foloseste aceasta poteca ci treverseaza culmea, coborand catre Valea Seaca, pe stanga. Se deschide o priveliste spre lama stralucitoare a Pietrei Craiului si spre sesul Barsei. La bifurcatie se urmeaza potexca din stanga, ce duce spre Cabana Postavarul.

Cazare Predeal, vezi lista completa

4. Predeal - Paraul Rece - Cabana Trei Brazi - Predeal (marcaj cruce albastra) - Harta

Cei 8 km pana la Paraul Rece, drum foarte populat, pot fi parcursi cu autobuzul, cotind spre Valea Rasnoavei de la punctul de control aflat la iesirea din Predeal spre Azuga. Se strabat culmile estice ale Muntelui Poiana Arsa, presarate cu frumoase vile, multe din ele foarte recente.

Un drum forestier se desprinde spre stanga, ducand spre Cabana Diham.

Continuand traseul pe Valea Rasnoavei, suntem inconjurati de mici poiene, inverzite vara, ce ofera o priveliste minunata.

Dupa cca 1 km se afla terenul special amenajat pentru concursurile de schi fond si biatlon, unde au loc competitii nationale si internationale. La capatul de nord al terenului se afla paraul Bradet, iar spre dreapta cele doua pavilioane ale sanatoriului climateric de nevroze.

Apoi drumul strabate frumoasa padure de fag si molid pana la pasul Rasnov, la 1074 m, de unde porneste spre dreapta poteca care duce spre Cabana Trei Brazi peste muntele Fitifoiu. Un alt drum forestier duce spre stanga, spre Cabana Diham dar, continuand drumul pe soseaua asfaltata, se strabat pantele estice ale Muntelui Piatra Arsa pentru a se ajunge la Paraul Rece situat la 1050-1090 m altitudine.

O varianta a traseului este poteca din Valea Joitei, care urca pe sun Galma Mare si ajunge tot in Valea Rasnoavei, la statiunea de la gura paraului Santa Mare, de unde se deschid imagini deosebite spre Masivul Postavarul si spre coama lui stancoasa. De aici se poate porni spre Cabana Trei Brazi. Traseul porneste din sosea, pe langa casa de odihna Paraul Rece si trece prin liziera padurii de fag, lasand in stanga poiana folosita in timpul iernii pentru schi. Dupa o panta destul de abrupta se zareste Muntele Moraru cu palcuri de padure si poieni insorite, cu arbori solitari. Coborand in continuare se ajunge mai intai in valea raului Pietrisu. Dupa traversare, se urca din nou pe versantul vestic al Muntelui Moraru, printr-o plantatie tanara de mesteacan, printre care au mai ramas cativa arbori seculari. Pe dreapta se zaresc Bucegii cu crestele Bucsoui, Coltii Morarului si Costila. Se ajunge intr-o poiana inconjurata de o padure de mesteacan, pentru ca apoi drumul sa continue prin padure. Urcand in continuare se ajunge intr-o alta poiana, unde directia de mers se schimba spre dreapta (marcajul fiind foarte bine venit). Un mic lac si pietrele rotunjite ale Muntelui Moraru incanta privirea. Dupa cateva valcele cu urcusuri si coborasuri line se iese in poiana larga din preajma Cabanei Trei Brazi.

Construita langa o veche cabana cu acelasi nume, Cabana Trei Brazieste asezata in saua dintre Paraul Mic, afluent al Ghimbavului, si Paraul Vladutu, la 1128 m altitudine. Peisajul este deosebit de atragato. Se zaresc de aici vaile nordice ale Bucegilor, despartite de culmile Tiganesti si Velicanu, apoi Bucsoiul cu muchiile sale colturoase, mai greu accesibile.

Spre nord privelistea este tot atat de fermecatoare, zarindu-se cu usurinta Muchiile Cheii din Postavarul si varfurile ascutite ale Pietrei Craiului.

Drumul inapoi spre Predeal, cca 5 km, poate fi parcurs cu autobuzul sau per pedes, cu scurtaturi prin padure. Poteca strabate culmea Fitifoiu, pentru a ajunge la Cabana Vanatorul, de unde se poate cobora in oras facandu-se prin cea mai vestica strada a Predealului, strada Ceahlau.

 

5. Paraul Rece - Cabana Cheia - Cheile Rasnovului - Paraul Rece (DN 73A si marcaj triunghi galben) - Harta

Unul din traseele turistice preferate vizeaza Cheile Rasnovului, cu punctul de plecare de la statiunea Paraul Rece.

Se porneste spre Cabana Cheia pe drumul national DN 73A, trecand pe langa Cabana Cerbu, aflata la altitudinea de 900 m. Soseaua coboara in serpentine stranse pe pantele nord-estice ale Muntelui Piatra Arsa pentru a ajunge in Valea Pietrosul (devenit mai jos Paraul Mic). Pana la Cabana Cheia drumul este aproape rectiliniu. Aflata la altitudinea de 700 m, Cabana Cheia ofera o priveliste deosebita, fiind amplasata in valea larga de la confluenta dintre Paraul Mic, Valea Cheii si Valea Poienii.

De aici se strabate, pret de aproape 3 km, un drum forestier pe Valea Cheii, traversandu-se mai intai Paraul Mic (Pietrosu). De la Gura Cheii drumul se bifurca spre Poiana Brasov si spre Cheile Rasnovului.

Cu o lungime de mai bine de 200 m, cu pereti abrupti de 70-80 m, Cheile Rasnovului ofera satisfactii estetice deosebite. Apa, care a retezat cu putere stanca, a creat colti ascutiti si privelisti salbatice. Torentii de apa strabat in forta aceste muchii, pentru a se linisti in padurea ce acopera poalele muntelui.

Dupa ce parcurge cheile de la vest spre est, calatorul se poate intoarce pe acelasi traseu, sau urca peste Dealul cu Mesteacan si ajunge la Paraul rece, trecand pe la Cabanele Poiana Secuilor si Trei Brazi.

 

6. Predeal - Galma Mare - Valea Rasnoavei - Varful Fitifoiu - Predeal (marcaj crucea albastra) - Harta

Un circuit de 2-3 ore, foarte agreabil si usor de parcurs, strabate culmile domoale la sud-vest de Predeal.

Traseul porneste din partea de vest a orasului, patrunzand pe strada Narciselor, langa piata de legume si urcand pe Valea Joitei spre padure. Mergand pe dreapta, cu respectarea marcajului cu banda albastra se ajunge pe un drum forestier care porneste din Valea Rasnoavei. Se urca pe Varful Galma Mare, 1272 m, complet impadurit, de unde traseul continua pe o poteca larga cu pietrisuri rotunjite provenite din conglomeratele Bucegilor, conglomerate din care este alcatuita si Galma Mare. Se intersecteaza trei viroage, ultimul abia sesizabil, pentru a se traversa un drum forestier. De aici panta se accentueaza, drumul continuand spre Valea Rasnoavei, unde se patrunde pe la sanatoriul climateri de nevroze. Se urca in continuare cca. 600 m pe soseaua care duce spre Pasul Rasnov, situat la altitudinea de 1074 m, loc cunoscut sub denumirea Sipote. Se paraseste soseaua, pentru a partunde, la nord-est, pe un drum forestier catre Predeal, peste Culmea Fitifoiu. Drumul strabate padurea de fag si molid spre est, urcand spre Varful Fitifoiu, ajungand mai intai la Paraul Stana Mare, de unde coboara putin, pentru a urca din nou spre proeminentul Varf al Fitifoiului, 1288 m. De aici poteca se indreapta spre Cabana Trei Brazi. Se continua traseul pe culmea impadurita, orientata spre est. Se traverseaza doua mici dealuri, ajungandu-se intr-o sa de unde, spre stanga, se ajunge in soseaua Predeal -Trei Brazi. O poteca urca spre hotelul Orizont, de unde se ajunge usor in centrul orasului, incheind astfel unul dintre frumoasele trasee de agrement.

 

7. Predeal - Cabana Diham - Valea Leucii - Predeal (marcaje punct rosu, dunga rosie) - Harta

Este unul din traseele preferate spre Cabana Diham, situata la 1320 m altitudine.

Se parcurge mai intai distanta pana la Pasul Rasnov, punctul la Sipote, respectandu-se traseul spre Paraul Rece. De la acest loc o poteca marcata cu punct rosu si banda rosie se desparte de drumul forestier spre cabana Diham, ce strabate frumoasa padure de brad si de fag peste culmea ce desparte bazinul Vaii rasnoavei de cel al Ghimbavului, pentru a se intalni iar cu aceta la cca o ora de mers. Drumul forestier urca spre stanga, iar poteca coboara spre Valea Frasinetului, complet impadurita, pentru a intalni drumul forestier de pe valea Ghimbavului. Mergand pe drumul forestier cca. 6 km, acesta urca in serpentine, trecand pe langa Cabana Steaua, ajungand in saua Baiuli, 1355 m, sub varful La Cleste, 1461 m, de unde coteste la dreapta spre Cabana Diham.

Urmand poteca, in fata se zareste Varful Diham, 1582 m altitudine, usor de recunoscut prin culmea rotunjita. Se traverseaza Paraul Frasinet si se ajunge in panta defrisata a Magurii Cenusii, invadata de zmeuris. Niste serpentine urca spre Muntele Diham, intalnind mai intai Cabana Poiana Izvoarelor. In Plan departat se zaresc Coltii Morarului si Bucsoiul. In fata se adanceste saua larga a Baiului, la 1355 m, intre Varfurile Diham si La Cleste, loc in care se incruciseaza cateva trasee turistice.

La Cabana Diham putem admira pitorescul peisaj al Coltilor Morarului si culmilre Bucsoiului si Tiganestilor, cu varfurile lor ramificate.

Coborarea spre Predeal pe Valea Iadului in cca. doua ore de mers printr-o padure deasa ce a dat numele vaii, apoi drumul continua pe valea larga a Leucii. Drumul urca mai intai spre Culmea Diham, mergand in dreapta spre Cabana Poiana Izvoarelor. Drumul continua aproape orizontal spre est, ajungand la saua Baiului, de unde se zaresc in toata maretia lor Bucegii si culmea molcoma a Garbovei.

Parasind drumul forestier, care se indreapta spre nord, si mergand spre sud-est catre Cabana Vanatorilor de Munte, aflam cel de-al treilea Monument al Eroilor, ridicat in memoria celor cazuti la 1916 in Primul Razboi Mondial. Traseul continua pe langa cabana si, la mica distanta, potecile se despart. Cea marcata cu triunghi galben si banda albastra duce spre Azuga peste Varful gercului, 1432 m altitudine. Poteca spre stanga, marcata cu triunghi rosu, coboara pe Valea Iadului, vale ingusta cu panta mare si repezisuri, pana la Leuca. Drumul continua prin padurea umeda, pe un drum forestier care insoteste Valea Leuca pe o distanta de 3 km, ajungand la Valea Rasnoavei, aproape de varsarea ei in Prahova, de unde traseul continua pe soseaua asfaltata pana la Predeal, unde circuitul se incheie.

Cazare Predeal

8. Timisu de Sus - Cascada Tamina - Varful Piatra Mare (marcaj banda albastra) - Harta

Un traseu de numai 4 ore vara, mai putin practicat la vreme de iarna, porneste de la posta din Timisu de Sus pe drumul forestier de pe Valea Timisului.

Pe dreapta se distinge poteca marcata cu banda albastra care traverseaza apa si urca pe culmea Baii Mici, ce desparte Timisul Sec de Jos de Valea Carierei. De aici se zareste culmea calcaroasa a muntelui. Se merge pe marginea paraului Pietrei Mici pentru a ajunge la cheile si cascada Taminei, unde apele taie peretii abrupti si inalti de peste 50 m ai albiei. Cele 5 cascade ofera o frumoasa priveliste. Scari de lemn cu balustrade fac posibil accesul. Drumul continua cca 200 m pe Valea Pietrei Mici, apoi traverseaza apa si urca spre Piciorul Galbezei. Se depaseste linia de creasta pentru a se inscrie pe versantul sud-estic al muntelui trecand printr-o padure cu mici poieni. Se ajunge la poienile care formeaza Timisul Sec de Jos, de unde se ajunge la un gol de munte. De aici se parcurge pasunea subalpina, nde cresc din abundenta florile de smirdar, pentru a ajunge la Varful Pietrei Mari, la 1843 m altitudine, care ofera o panorama impresionanta. Din varf se coboara la fosta Cabana Piatra Mare, de unde se poate face drum retur, urmand acelasi traseu.

 

9. Cabana Dambul Morii - Cheile Sapte Scari - Fosta Cabana Piatra Mare (marcaj banda galbena) - Harta

Mai multe trasee pornesc de la Dambul Morii, dar unul din cel mai agreabile este cel propus.

Traseul marcat cu banda galbena este insa accesibil numai vara. Porneste de la Dambul Morii, cca 500 m de la calea ferata. Se urmareste drumul forestier care se indreapta spre sud-est. la confluenta Vaii Pojarului cu Valea Sipoaia drumul urmeaza spre sud, traversandu-se apa pe un pod, pentru a urma, pe stanga, Valea Sipoaia. Pe masura ce drumul urca valea se ingusteaza treptat. In dreapta, catre sud-vest, se inalta Culmea Carierei. Dupa ce traverseaza apa, poteca conduce spre Prapastia Ursului? marcata de un triunghi albastru. De aici poteca urca pe firul apei pana la prima treapta a cascadei, aflata la o inaltime de 8 m. Urcandu-se scarile cu punti metalice, se traverseaza cele sase trepte ale cascadelor, cu inaltimi variabile, pana la 30 m. Este o frumusete de vis, creand senzatia de pustietate si salbaticie.

La capatul de sus al cheilor o alta poteca face legatura spre Prapastia Ursului, prin partea din amonte a cheilor, indreptandu-se catre fosta Cabana Piatra Mare pe la Sirul Stancilor?si apoi pe culme. Dupa iesirea din chei poteca urca abrupt pe firul apei, pe un traseu mai dificil, din cauza bolovanilor aflati la tot pasul. Ajungand la marginea padurii, poteca se indreapta spre Poiana Sura de Piatra.

La intoarcere se poate folosi acelasi traseu sau alte trasee ce conduc la cabana Dambul Morii, la Timisu de Sus sau chiar la Predeal, prin Cioplea.

NOTA: O taxa de 10 lei/persoana se percepe pentru a urca scarile.

 

10. Cabana Cioplea - Saua Pietricica - Poiana Stanei din Pietricica - Varful Piatra Mare - Fosta Cabana Piatra Mare (marcaj punct albastru) - Harta

Traseu agreabil in toate anotimpurile, ce poate fi parcurs in cca. 5 ore. Plecand de la Cabana Cioplea, pe drumul ce duce spre Cabana Susai, se parcurge un drum forestiar, apoi o poteca marcata cu cruce rosie, din care se desprinde spre stanga drumul spre Piatra Mare, pe la Tunel. Se urca pe versantul nordic al muchiei Susaiului, apoi se coboara spre nord intalnind un drum forestier la inaltimi de cca. 1150-1300 m ce desparte Valea Timisului Sec, la vest, de valea superioara a Azugii. Se ajunge pe saua Pietricica, de unde poteca marcata cu cu cruce albastra se abate spre dreapta in Valea Azugii. Traseul continua spre nord, spre Masivul Piatra Mare. Din luminisuri se observa in dreapta Valea Azugii.

Poteca trece prin cateva sei care formeaza Culmea Pietricica. Schimband directia spre nord-nord-vest, se ajunge la poiana in care se afla Stana Pietricica, de unde se zareste spinarea pietroasa a cozii Pietrii Mari cu numeroase turnuri de calcar. De la fosta cabana Piatra Mare, dupa intrarea in padure, incepe urcusul spre Coada Pietri mari. Se coteste spre dreapta (nord-est) pe la obarsia unei vai deschise catre Garcin, de unde se ajunge pe platoul ondulat al Pietrii Mari. Aici se intalneste poteca marcata cu banda albastra, ce duce la Timisul de Sus pe la cascada Tamina, iar aproape de varf marcajul banda rosie conduce la cota maxima a masivului, 1843 m altitudine.

Panorama este impresionanta, de aici putandu-se admira spre vest Postavarul, Piatra Craiului, Bucegii si Muntii Gsrbovei (Baiului), iar spre nord Depresiunea Brasovului intinsa pana sub inaltimile Muntilor Bodoc, Baraolt si Persani.

 

11. Cabana Cioplea - Poiana Polistoaca - Cabana Susai (marcaj cruce rosie) - Harta

Traseul porneste de la Cabana Cioplea de unde se intra pe un drum forestier in padure.

Inca de la primii copaci ne intampina un triplu marcaj: cruce rosie, cruce albastra, punct albastru. Coboram timp de 10 minute pana in Poiana Polistoaca. Aici cele trei semne turistice de despart: marcajul cruce rosie se regaseste pe arborii ce marginesc soseaua din dreapta care coboara pe valea paraului Polistoaca, ducand spre Predeal; un stalp metalic, cu o sageata de orientare, anunta: Piatra Mare prin Pietricica -3 -ore? dupa cca 50 m un alt stalp, cu semnul turistic crucea albastra, ne anunta: Susai -1 ora? Dar spre surprinderea turistilor, dupa alti 50 m, pe brazii ce marginesc cararea spre Cabana Susai apar iarasi doua semne turistice: cruce albastra si cruce rosie, vom urma aceste doua marcaje pana aproape de Cabana Susai. Din Poiana Polistoaca mai pleaca un drum spre zona Cabanei Susai, o sosea forestiera care, initial urmareste meandrele firavului parau Polisoaca, dar este complet lipsit de marcaje. Pentru drumetii care prefera o indulcire a urcusului celor aproape 200 m altitudine, o recomandam, desi drumul se prelungeste cu aproximativ o ora. Urcusul pe cararea de picior spre cabana are portiuni mai pieptise, dar pot fi invinse usor chiar si de cei mai putin pregatiti. La intretaierea drumului forestier cu cararea marcata, este indicat sa se urmareasca in continuare cararea, taind serpentinele drumului. La cca. 100 m de cabana, in plin urcus, un stalp metalic ne anunta ca marcajul cruce rosie coteste spre stanga, odata cu cararea ce se indreapta spre Varful Piatra Mare. De aici se va urmari traseul marcat cu cruce albastra.

Cabana Susai este situata in apropierea Varfului Susai, 1483 m altitudine, la marginea unei poiene largi, ce se rasfira pe coastele inverzite ale Susaiului. Aceste vai line si prietenoase sunt strabatute de cele doua parauri ce coboara spre Valea Azugii : Limbaselul Mic si Limbaselul Mare. Turistii sunt atrasi aici de distanta mica ce desparte cabana de Predeal si de usurinta urcusului.

La intoarcere se poate urma acelasi traseu sau se poate urma traseul ce duce la fosta Cabana Clabucet Plecare.

 

12. Predeal - Fosta Cabana Clabucet Plecare - Cabana Garbova - Azuga - Predeal (marcaj triunghi albastru) - Harta

Acest circuit strabate culmile impadurite ale Clabucetului Taurului, permitand cunoasterea frumoaselor privelisti strabatute de apa Limbaselului.

Plecand de la Cabana Clabucet Sosire si urcand, cu telescaunul, pana la fosta Cabana Clabucet Plecare se deschid in imagini crestele Bucegilor, inzapezite pana la mijlocul lunii mai, precum si spinarile mai domoale ale Garbovei (Baiului), care se intind la sud de Piatra Mare. Coborand spre sud, pe marcajul cu triunghi albastru, la numai 45 minute de mers pe jos, se ajunge la Cabana Garbova. Poteca urmareste culmea nordica a Clabucetului Taurului, intr-o alternanta de portiuni netede si pante mai accentuate. Cabana este asezata in saua de sub Varful Clabucetului Taurului, 1324 m.

De la cabana urcusul continua spre varful Clabucetul Taurului, 1586m. Pe culmea acoperita de iarba, se vad razlet milizi falnici. Se coboara, spre derapta, Valea Ursoaia, apoi se urca pe culmea sud-vestica a Clabucetului Taurului, de unde se deschide frumoasa perspectiva spre Valea Cerbului din Bucegi, o vale glaciara cu mai multe trepte marcate de zapada care staruie pana in vara. Treptat coborasul devine cava mai abrupt si mai dificil, din cauza pietrisurilor colturoase provenite din straturile de piatra ale masivului. Pana in Poiana Mare se mai parcurg cca. 350 m, cand panta se indulceste. Culmile dantelate ale Jepilor, Caraimanului si Costilei se zaresc cu usurinta din aceasta poiana, pentru ca apoi drumul sa urce o mica portiune si apoi sa coboare spre Azuga, ajungand in soseaua nationala, la capatul nordic al orasului. De obicei turistii revin la Predeal cu trenul sau cu autobuzul.

Cazare la munte la Predeal

Nu uita, scrie despre noi pe blogul tau daca site-ul iti este de folos!

 

Atentie!

Echipati-va corespunzator si luati-va toate masurile de precautie necesare. Va rugam sa contactati Centrul de Informare Turistica Predeal daca aveti nelamuriri cu privire la aceste trasee.

• Nu plecati singuri pe trasee.
• Anuntati intotdeauna inainte de plecarea pe un traseu.
• Purtati intotdeauna cu voi o trusa minima de prim ajutor.
• Nu plecati pe trasee mai dificile decat puteti face.
• Inainte de plecarea in traseu informati-va asupra conditiilor meteo si starea in care se afla traseul respectiv.
• Mergeti numai pe poteci marcate si amenajate corespunzator.
• Plecati la drum numai cu echipamentul adecvat.
• Nu aruncati gunoaie si nu rupeti plantele – unele ar putea fi protejate de lege.
• Nu faceti galagie, prin aceasta speriati animalele si deranjati pe ceilalti turisti.
• Nu consumati bauturi alcoolice sau substante stupefiante inainte sau in timpul drumetiilor montane.